האם ילדכם חווה שינויים קיצוניים במצב הרוח ובהתנהגות? האם הילד שלך מתרגש הרבה יותר או עצבני יותר מילדים אחרים? האם אתה שם לב שילדך עובר מחזורים של עליות ומורדות קיצוניות בתדירות גבוהה יותר מילדים אחרים? האם שינויים אלה במצב הרוח משפיעים על ההתנהגות של הילד בבית הספר או בבית?
חלק מהילדים ובני הנוער עם התסמינים הללו עלולים לסבול ממאניה דפרסיה (הפרעה דו-קוטבית), הפרעה מוחית הגורמת לשינויים חריגים במצב הרוח, באנרגיה, ברמות הפעילות ובתפקוד היומיומי. עם טיפול, ילדים ובני נוער עם מאניה דפרסיה יכולים לחוות שיפור משמעותי בתסמינים עם הזמן.
מהי מאניה דפרסיה?
מאניה דפרסיה (או הפרעה דו-קוטבית) היא הפרעה נפשית הגורמת לסובלים ממנה לחוות שינויים משמעותיים ולעיתים קיצוניים במצב הרוח ובהתנהגות. לפעמים ילדים עם מאניה דפרסיה מרגישים מאוד שמחים או "מרוממים" והם הרבה יותר אנרגטיים ופעילים מהרגיל. מצב זה נקרא אפיזודה מאנית. בפעמים אחרות, ילדים עם מאניה דפרסיה מרגישים מאוד עצובים או ב"דאון" והם הרבה פחות פעילים מהרגיל. מצב זה נקרא אפיזודה דיכאונית.
מאניה דפרסיה איננה זהה לעליות ומורדות שעובר כל ילד באופן רגיל. השינויים במצב הרוח במאניה דפרסיה הם קיצוניים יותר, לרוב ללא גורם ידוע, ומלווים בשינויים בשינה, ברמת האנרגיה וביכולת לחשוב בבהירות. תסמיני מאניה דפרסיה יכולים להקשות על צעירים להצליח בלימודים או להסתדר עם חברים ובני משפחה. חלק מהילדים ובני הנוער עם מאניה דפרסיה עשויים לנסות לפגוע בעצמם או לנסות להתאבד.
רוב האנשים מאובחנים עם מאניה דפרסיה בגיל ההתבגרות או בבגרות, אך התסמינים יכולים להופיע מוקדם יותר בילדות. מאניה דפרסיה לעיתים קרובות מופיעה לפרקים, אבל היא בדרך כלל נמשכת כל החיים. הסימנים והתסמינים של מאניה דפרסיה עשויים לחפוף עם תסמינים של הפרעות אחרות השכיחות בקרב צעירים, כמו הפרעות קשב וריכוז (ADHD), בעיות התנהגות, דיכאון מג'ורי והפרעות חרדה. אבחון מאניה דפרסיה יכול להיות מסובך ודורש הערכה קפדנית ויסודית על ידי איש מקצוע מיומן ומנוסה בבריאות הנפש. עם טיפול, ילדים ובני נוער עם מאניה דפרסיה יכולים לנהל את ההפרעה שלהם ולנהל חיים מוצלחים.
מהם התסמינים של מאניה דפרסיה?
אפיזודות מצב הרוח במאניה דפרסיה כוללות רגשות עזים יחד עם שינויים משמעותיים בהרגלי השינה, רמות הפעילות, המחשבות או ההתנהגויות. לאדם עם מאניה דפרסיה יכולות להיות אפיזודות מאניות, אפיזודות דיכאוניות או אפיזודות "מעורבות". לאפיזודה מעורבת יש תסמינים מאניים ודיכאוניים יחד. אפיזודות מצב הרוח הללו נמשכות בדרך כלל מספר ימים או שבועות. במהלך אפיזודה, התסמינים נמשכים כל יום במשך רוב היום. השינויים במצב הרוח והפעילות הללו שונים מאוד מההתנהגות הרגילה של אותו הילד ומהתנהגותם של ילדים ובני נוער בריאים ככלל.
ילדים ובני נוער הסובלים מאפיזודה מאנית עשויים לחוות:
- תחושות אושר עז או התנהגות שטותית לפרקי זמן ארוכים.
- מזג קצר מאוד או עצבנות קיצונית.
- דיבור מהיר על נושאים רבים ושונים.
- קושי לישון, ללא תחושת עייפות.
- קושי להישאר ממוקדים, מחשבות תזזיתיות בראש.
- הפגנת עניין יתר על המידה או השתתפות בפעילויות מהנות אך מסוכנות.
- עשיית מעשים מסוכנים או פזיזים שמראים על שיקול דעת לקוי.
ילדים ובני נוער הסובלים מאפיזודה דיכאונית עשויים:
- לחוש עצב בתכיפות גבוהה וללא סיבה.
- להפגין עצבנות מוגברת, כעס או עוינות.
- להתלונן הרבה על כאבים, כמו כאבי בטן וכאבי ראש.
- לישון יותר בצורה משמעותית.
- לחוות קשיים בריכוז.
- להרגיש חסרי תקווה וחסרי ערך.
- להתקשות בתקשורת או שמירה על מערכות יחסים.
- לאכול יותר מדי או פחות מדי.
- לחוש חסרי אנרגיה ולא להביע עניין בפעילויות שהם בדרך כלל נהנים מהם.
- לחוות מחשבות על מוות או על אובדנות.
איך מאבחנים מאניה דפרסיה?
הרופא המטפל ישאל שאלות על מצב הרוח של ילדך, דפוסי השינה שלו, רמות האנרגיה והתנהגותו. אין בדיקת דם או סריקת מוח שיכולות לאבחן מאניה דפרסיה. עם זאת, הרופא המטפל עשוי להשתמש בבדיקות כדי לראות אם קיימת הפרעה אחרת מלבד מאניה דפרסיה שיכולה לגרום לתסמינים של ילדך. לעתים הרופא ישאל על מצבים רפואיים במשפחה, כגון דיכאון או שימוש בסמים. ישנן הפרעות אחרות עם תסמינים דומים לאלו של מאניה דפרסיה, לכן חשוב להיוועץ ברופא כדי שיבצע את האבחנה הנכונה.
איך מטפלים במאניה דפרסיה?
הרופא יבנה יחד עם הילד או הנער תוכנית טיפול שתסייע בהפחתת תסמיני המחלה ותשפר את איכות החיים שלו. חשוב לדבוק בתוכנית הטיפול גם כאשר ילדכם איננו במהלך אפיזודה של מצב רוח. טיפול יציב ואמין עובד טוב יותר מטיפול שניטל לסירוגין.
אפשרויות הטיפול כוללות:
- טיפול תרופתי – מספר סוגים של תרופות יכולים לסייע בטיפול בתסמינים של מאניה דפרסיה. ילדים שונים מגיבים לתרופות באופן שונה, ולכן סוג התרופה הנכון תלוי בילד הספציפי, וילדים עשויים להיאלץ לנסות סוגים שונים של תרופות כדי לראות איזו מהן מתאימה להם ביותר. חלק מהילדים עשויים להזדקק ליותר מסוג אחד של תרופה. השאיפה היא לקחת את המספר המועט ביותר של תרופות ואת המינונים הקטנים ביותר האפשריים המשפרים את התסמינים. הטיפול עלול לגרום לתופעות לוואי. וחשוב לדווח לרופא של ילדך על כל בעיה עם תופעות לוואי. אל תפסיק לתת לילדך תרופות מבלי לדבר עם רופא, שכן הפסקת תרופות בפתאומיות עלולה להיות מסוכנת ועלולה להחמיר את תסמיני ההפרעה. הבדיקה הגנטית של נוירופרמג'ן יכולה לעזור לרופא של ילדך לבחור את הטיפול התרופתי המתאים ביותר עבורו.
- טיפול פסיכו-סוציאלי – סוגים שונים של טיפול פסיכו-סוציאלי יכולים לעזור לילדים ולמשפחותיהם בהתמודדות עם מאניה דפרסיה. הטיפולים כוללים גישות התנהגותיות קוגניטיביות וטיפול ממוקד-משפחה, ויכולים לספק תמיכה, חינוך והכוונה לבני הנוער ולמשפחותיהם. טיפולים אלה מלמדים מיומנויות שיכולות לעזור למטופלים להתמודד עם מאניה דפרסיה, כולל מיומנויות לטיפוח שגרה, שיפור ויסות רגשות ושיפור אינטראקציות חברתיות.
מקור:
https://www.nimh.nih.gov/health/publications/bipolar-disorder-in-children-and-teens
בחזרה לעמוד מאמרים בנושא מאניה דיפרסיה