טיפול בחרדה ודיכאון

מה זה דיכאון וחרדה?

דיכאון וחרדה הן שתי הפרעות נפשיות הנמצאות בקשר הדוק, אך אנשים רבים אינם מקשרים ביניהן. על אף שהן נראות כשתי הפרעות שונות, יש ביניהן קשר מעגלי שהוכח במחקרים רבים – אדם הסובל מהפרעת חרדה מפתח לעיתים קרובות דיכאון קליני ולהפך. בשתי ההפרעות נפוצה "הימנעות" – בחרדה, נפוצה הימנעות ממצבים מסוימים עקב חשש ופחד ממצבים אלו ובדיכאון, נפוצה הימנעות ממצבים שונים כי אין מצב רוח או כי הם עלולים להצית מחדש את תחושת הדיכאון.

דיכאון תסמינים – מה הם הסימפטומים של דיכאון?

דיכאון קליני אינו פשוט "מצב רוח רע", אלא הפרעה נפשית הכוללת מספר רב ומגוון של תסמינים וסימנים לדיכאון. כל מתמודד מדיכאון סובל מתסמינים וסימנים אחרים וכל תסמין עשוי להיות ברמת חומרה שונה. בין תסמיני דיכאון וחרדה עיקריים כוללים:

  • רגשות שליליים והשפעה על מצב הרוח – כמו עצבות, תחושת ריקנות, תחושה של חוסר תקווה, פסימיות, אגרסיביות ונרגנות. בנוסף, רגשות כמו רגשות אשם, חוסר ערך וחוסר אונים.
  • הפרעות אכילה והפרעות שינה – כמו שינוי בתיאבון ו/או במשקל, קשיי הירדמות והתעוררות מוקדמת בבוקר.
  • הפרעה בתפקוד היומיומי – כמו אובדן עניין או הנאה בתחביבים ופעילויות, ירידה באנרגיה או עייפות, תנועה איטית ודיבור איטי, תחושת חוסר מנוחה או קושי לשבת בשקט וקושי להתרכז, לזכור או לקבל החלטות.
  • תסמינים גופניים – כמו כאבי ראש, כאבי צוואר, התכווצויות או בעיות בעיכול וכאבי בטן.
  • אובדנות – מחשבות על מוות או התאבדות וניסיונות התאבדות.

חרדה-תסמינים גופניים

גם הפרעת חרדה אינה פשוט "פחד טבעי", אלא היא פחד עמוק וקבוע המקשה על התפקוד היומיומי ועלול להחמיר עם הזמן. החרדה כוללת חשש או דאגה מוגזמת מנושא מסוים או ממספר מצבים. תחושת הפחד הקיצונית הנגרמת בהפרעת חרדה עלולה לגרום לתסמינים הבאים:

  • תחושת חוסר מנוחה ועצבנות.
  • עייפות.
  • קושי בריכוז.
  • שרירים מכווצים, וכתוצאה מכך כאבים.
  • הפרעות בשינה כמו קשיים בהירדמות, שינה שאינה עמוקה והתעוררות פעמים רבות במהלך הלילה.
  • התקפי חרדה – התקפים העשויים לכלול דפיקות לב מוגזמות, רעידות, קוצר נשימה, כאבים בראש ובחזה, ואף התעלפות ואיבוד הכרה זמני.

האם יש סימפטומים משותפים לדיכאון וחרדה?

כאמור, לדיכאון קליני ולחרדה קשר הדוק ובהתאם ישנם תסמינים משותפים והתנהגויות דומות.

שתי ההפרעות כוללות פגיעה בחיי היומיום עקב הימנעות ממצבים מסוימים העלולים להחמיר את ההפרעה, תחושת עייפות, קשיים בריכוז, הפרעות שינה ושינוי בהרגלי התזונה. עקב כך, אדם הסובל משתי ההפרעות הללו עלול לסבול מקושי בהשתלבות בעולם התעסוקה ובפיתוח חיי חברה וזוגיות תקינים.

בנוסף, שתי ההפרעות מעלות את הסיכויים לסבול ממחלות והפרעות שונות, כמו כאבי ראש וצוואר, כאבי בטן והפרעות עיכול. למשל, ההפרעות כוללות סיכון מוגבר לסבול ממחלות מעי דלקתיות ומעי רגיז, הפרעות הקשורות לתפקוד לא תקין של מערכת העיכול.

האם יש גורמים משותפים לדיכאון וחרדה?

הגורמים הישירים להפרעות אינם ברורים לחלוטין ומעריכים כי הם קשורים הן לגנטיקה והן לגורמים סביבתיים. המרכיב התורשתי של דיכאון וחרדה הוא משמעותי ולעיתים קרובות חלק מחברי משפחה אחת סובלים מהפרעות אלו בנפרד וביחד. בנוסף, גורמים טראומתיים, כמו טראומה בילדות או אירוע טראומתי בצבא, וגורמי לחץ סביבתיים כמו לחץ בעבודה או קשיים משפחתיים, עלולים להעלות את הסיכון לפתח כל אחת מההפרעות הללו. גורם סיכון משמעותי נוסף להתפתחות אחת מההפרעות הוא ההפרעה השנייה.

האם דיכאון וחרדה הם גנטיים?

דיכאון קליני הוא הפרעה הכוללת רכיב גנטי משמעותי. בשונה ממחלות והפרעות המושפעות מגן אחד פגום, הסיכון ללקות בדיכאון מושפע ממספר רב של גנים שכל אחד מעלה ברמה מסוימת את הסיכון ללקות בהפרעה. מחקרים שונים שנעשו בתחום הראו כי המרכיב הגנטי יכול להסביר עד כ- 50% מהסיכון להתפתחות דיכאון קליני.

בדומה לדיכאון, הפרעת חרדה גם כן כוללת מרכיב תורשתי משמעותי וגם הוא כולל מספר רב של גנים. מחקרים שנעשו בתחום הראו כי בין 25% ל-30% מהגורמים לחרדה הם גנטיים.

מה הם הטיפולים האפשריים בדיכאון וחרדה?

הטיפול בדיכאון וחרדה תלוי בחומרת ההפרעות ומשתנה מאדם לאדם. הטיפולים העיקריים כוללים:

  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – טיפול נפוץ ומוכח לטיפול בדיכאון וחרדה וכולל סדרת מפגשים עם פסיכולוג. הטיפול כולל למידה של מיומנויות לשיפור הסימפטומים ועשוי לכלול חשיפה לגורמים הגורמים לדיכאון ולחרדה.
  • טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT) וטיפול קבלה ומחויבות (ACT) – טיפולים מעט פחות נפוצים לדיכאון וחרדה, אך גם כן מוכחים המטפלים בהפרעות מזווית אחרת וכוללים גם כן סדרת מפגשים פסיכולוגיים.
  • פסיכואנליזה – גישה פסיכולוגית במסגרתה מנסים להתחקות אחר המקור בעבר של המטופל להפרעות ופתיחת החסימות הנפשיות שגרמו להן.
  • טיפול בין אישי (IPT) – טיפול מעט פחות מוכח מ-CBT המתבסס על מערכות היחסים של המטופל.
  • טיפול תרופתי – טיפול יעיל ובטוח לדיכאון וחרדה המתבסס על ויסות החלקיקים הביוכימיים במוח המשפיעים על ההפרעות. הטיפול התרופתי נפוץ מאוד ובשנים האחרונות פותחו תרופות חדשות ששיפרו משמעותית את תופעות הלוואי של הטיפול.

הטיפול התרופתי הוא כלי שמאפשר את הרגעת התסמינים של ההפרעה כך שניתן להעמיק ולטפל במקור ההפרעה ובהיבט הזה מדובר בכלי מרכזי וחשוב. כיום, בעזרת בדיקת נוירופרמג'ן, בדיקה גנטית להתאמת תרופות פסיכיאטריות, הבודקת את הרקע הגנטי של המטופל הקשור בפעילות של תרופות אצלו, ניתן לשפר את התאמת הטיפול התרופתי ולתת לכל מטופל טיפול תרופתי מותאם אישית. מחקרים קליניים הראו כי השימוש בתוצאות בדיקת נוירופרמג’ן, בהשוואה לטיפול הרגיל המקובל, העלו פי 4 את הסיכוי לשיפור בתסמיני המחלה ותרמו להפחתת עומס תופעות הלוואי כתוצאה מהטיפול התרופתי.

בחזרה לעמוד מאמרים בנושא חרדה

 
לדלג לתוכן הראשימפת אתר