הכול על סכיזופרניה פרנואידית

סכיזופרניה היא הפרעה נפשית שמופיעה בכ-1.1 אחוז מהאוכלוסייה, בעוד שסכיזופרניה פרנואידית נחשבת תת-הסוג הנפוץ ביותר של הפרעה כרונית זו. הגיל הממוצע להופעת ההפרעה הוא גיל ההתבגרות המאוחר עד הבגרות המוקדמת, בדרך כלל בין הגילאים 18 עד 30. חריג לאבחן סכיזופרניה לאחר גיל 45 או לפני גיל 16. הופעה אצל גברים מתרחשת בדרך כלל מוקדם יותר בחיים מאשר אצל נשים.

מה התסמינים של סכיזופרניה פרנואידית?

התסמינים המוקדמים של סכיזופרניה יכולים להיות די כלליים, ולא לעורר חשד מיידי לקיום של המחלה. הם כוללים הפחתה בזמן הבילוי עם חברים, בעיות שינה, עצבנות או ירידה בציונים. כשמופיעה הסכיזופרניה – בשלב הידוע גם כשלב הפרודרומלי – מתגברים התסמינים השליליים. תסמינים אלו כוללים חוסר מוטיבציה הולך וגובר, ירידה ביכולת תשומת הלב או בידוד חברתי.

סימני אזהרה מוקדמים להופעת פסיכוזה, שהיא מרכיב נוסף בסכיזופרניה, כוללים:

  • ראייה, שמיעה או טעימה של דברים שאחרים לא חשים.
  • חשדנות ופחד כללי מכוונותיהם של אחרים.
  • מחשבות או אמונות מתמשכות ו/או חריגות.
  • קושי לחשוב בבהירות.
  • נסיגה ממשפחה או חברים.
  • ירידה משמעותית בטיפוח עצמי.

התסמינים הללו אינם מעידים בהכרח על נוכחות של סכיזופרניה, אך הם סימנים לכך שמומלצת הערכה של מומחה בתחום בריאות הנפש. אם אדם מסוים חווה התחלת סימני סכיזופרניה, התערבות מוקדמת היא הסיכוי הטוב ביותר שלו לתוצאה חיובית בטווח הארוך.

התסמינים החיוביים של סכיזופרניה – כמו דלוזיות ואשליות – נוטים פחות "לחמוק מתחת לרדאר". לאחר השלב הפרודרומלי, המטופל נכנס לשלב הפעיל של סכיזופרניה, במהלכו הוא חווה מחשבות טורדניות ועיוותים תפיסתיים. המטופל עלול לחוות גם הפרעות בתפקודים מוטוריים או קוגניטיביים, כמו דיבור לא מאורגן והתנהגות לא מאורגנת או קטטונית.

הפרנויה בסכיזופרניה פרנואידית נובעת מדלוזיות – אמונות מוצקות שהאדם ממשיך להחזיק בהן למרות שנחשף להוכחות לכך שאינן נכונות, והזיות – מצבים בהם רואים או שומעים דברים שאחרים לא. שתי החוויות הללו יכולות להיות רודפות או מאיימות בטבען. מטופל עלול לשמוע בראשו קול או קולות שאינו מזהה אותם כמחשבותיו או כקול הפנימי שלו. קולות אלה יכולים להיות משפילים או עוינים, או לדחוף אדם לעשות דברים שלא היה עושה אלמלא היו קיימים.

הדלוזיות וההזיות הללו יכולות לגרום לאדם להתנהג בצורה מוזרה או לא טיפוסית. לדוגמה, אדם עם סכיזופרניה פרנואידית עשוי להיות משוכנע שהממשלה עוקבת אחריו בניסיון לפגוע בו בדרך כלשהי. זה יכול לגרום לו לבצר את ביתו, להשחיר חלונות, להציב חפצים מול דלתות כדי למנוע כניסה לבית, ולחסום או להיפטר מפריטים שלדעתו מכילים מכשירי האזנה או מצלמות. הוא עשוי להישאר ער עד מאוחר בלילה כדי לתפוס את הרודפים אותו.

אדם עם סכיזופרניה פרנואידית פעילה מושקע לגמרי בדלוזיות או באשליות שלו. הרוב המכריע של האנרגיה ותשומת הלב שלו מתמקד בשמירה והגנה על אמונות השווא או העיוותים התפיסתיים שלו. הזמן השכיח ביותר בו אדם ניגש לקבל טיפול ראשוני בסכיזופרניה הוא בשלב הפעיל, כאשר הפסיכוזה גורמת להפרעה דרמטית בחייו של האדם ובחיי הסובבים אותו. לאחר השלב הפעיל, המטופל נכנס לשלב השארי של סכיזופרניה. בשלב זה, הדלוזיות והאשליות נחלשות (בדרך כלל בעזרת תרופות אנטי-פסיכוטיות וצורות טיפול אחרות), והמטופל חווה בעיקר תסמינים שליליים.

 

מה הטיפול בסכיזופרניה פרנואידית?

לרוב לאחר אבחנה של סכיזופרניה המטופל יתחיל ליטול תרופות אנטי-פסיכוטיות. הן יכולות להינתן כגלולה, מדבקה או זריקה. ישנן זריקות ארוכות טווח שפותחו שיכולות להתאים למטופלים שלא נוטלים באופן קבוע את התרופות שלהם. מדובר בבעיה שכיחה בחולי סכיזופרניה, שכן בחלקם קיים מרכיב של חוסר מודעות למחלה. אדם עם סכיזופרניה עלול שלא לזהות שהתנהגותו, ההזיות או האשליות שלו חריגות או מופרכות. זה יכול לגרום למטופל להפסיק ליטול תרופות אנטי-פסיכוטיות, להפסיק להשתתף בטיפול, או שניהם, מה שעלול לגרום לפסיכוזה הפעילה להופיע שוב.

בעוד שתרופות אנטי פסיכוטיות יעילות בטיפול בתסמינים החיוביים של סכיזופרניה, הן אינן יעילות בטיפול בתסמינים השליליים. בנוסף, לתרופות אלו יכולות להיות תופעות לוואי לא רצויות כמו עלייה במשקל, ישנוניות, אי שקט, בחילות, הקאות, לחץ דם נמוך, יובש בפה, וירידה בספירת תאי הדם הלבנים. התרופות יכולות גם להוביל להתפתחות של הפרעות תנועה, כמו רעד וטיקים, אבל אלה שכיחים יותר בתרופות האנטי-פסיכוטיות מהדור הישן. הבדיקה הגנטית של נוירופרמג'ן יכולה לסייע לרופא המטפל לבחור את הטיפול התרופתי המתאים ביותר לכל חולה סכיזופרניה.

לפסיכותרפיה יש גם תפקיד חשוב בטיפול בסכיזופרניה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוכח כמסייע למטופלים לפתח ולשמר כישורים חברתיים, להקל על תסמיני חרדה ודיכאון נלווים, להתמודד עם טראומות מעברם, לשפר את היחסים עם בני המשפחה והחברים ולסייע בהשתלבות תעסוקתית.

מקור:

https://www.psycom.net/paranoid-schizophrenia

בחזרה לעמוד מאמרים בנושא סכיזופרניה

לדלג לתוכן הראשימפת אתר