למרות שלעיתים מחליפים בין המונחים פסיכוזה וסכיזופרניה, הם אינם שני מושגים נרדפים. פסיכוזה היא מצב של אובדן קשר עם המציאות, בעוד שסכיזופרניה היא הפרעה נפשית שהסובלים ממנה יכולים לסבול מפסיכוזה. אנשים הסובלים מסכיזופרניה חווים תסמינים של פסיכוזה, יחד עם תסמינים אחרים. עם זאת, לא לכל האנשים החווים פסיכוזה יש סכיזופרניה.
מהי פסיכוזה?
המושג פסיכוזה מתאר אובדן קשר עם המציאות. תקופה של פסיכוזה נקראת אפיזודה פסיכוטית.
אפיזודה פסיכוטית יכולה להתרחש מעצמה או עשויה להיות קשורה ל:
- תרופות מרשם מסוימות, כולל תרופות הרגעה וממריצים.
- מצבים רפואיים, כגון דמנציה, HIV, מחלת פרקינסון, גידול מוחי או שבץ מוחי.
- הפרעות נפשיות, כגון סכיזופרניה, הפרעה דו-קוטבית או הפרעה דלוזיונלית.
- מחסור בשינה.
- שימוש בסמים, כגון אלכוהול או קוקאין.
פסיכוזה יכולה להופיע פעם אחת ולא להישנות, אך לעיתים אנשים שסובלים ממצבים מסוימים יכולים לחוות מספר אפיזודות פסיכוטיות במהלך חייהם.
מהי סכיזופרניה?
סכיזופרניה היא הפרעה נפשית המשפיעה על תהליכי החשיבה, הרגשות וההתנהגות של הסובלים ממנה. ההפרעה יכולה להיות כרוכה בתסמינים פסיכוטיים או באובדן קשר עם המציאות. היא יכולה לכלול גם בעיות קוגניטיביות, כגון בעיות בעיבוד מידע, או אובדן מוטיבציה שמקשות על ביצוע פעילויות יומיומיות.
סכיזופרניה מתרחשת בשלבים:
- שלב פרודרומלי – במהלך שלב זה, שיכול להימשך בין שבועות לשנים, התסמינים מתפתחים בהדרגה ובדרך כלל כוללים אובדן עניין בפעילויות, נסיגה חברתית או קשיי ריכוז. קיבעון אינטנסיבי לרעיונות או נושאים מסוימים יכול גם כן לאפיין תקופה זו.
- שלב פעיל – זה ידוע כשלב החריף של סכיזופרניה ומוגדר כאשר מופיעים תסמינים פסיכוטיים. התסמינים יכולים להתפתח בהדרגה לאחר שלב פרודרומלי או להופיע בפתאומיות.
- שלב שארי – במהלך תקופה זו מתרחשת ירידה בעוצמת התסמינים, אך המטופל עלול להרגיש מסוגר ומתקשה להתמקד.
אורך השלבים הללו משתנה מאדם לאדם, אך השלבים אלו נוטים להתרחש ברצף המתואר ועשויים לחזור על עצמם במהלך חייו של אדם עם סכיזופרניה.
מה התסמינים?
פסיכוזה יכולה להיות תסמין של מצבים נפשיים שונים, ביניהם סכיזופרניה. לפסיכוזה יש תסמינים אופייניים גם כן, שבדרך כלל מופיעים בהדרגה.
תסמינים הקשורים לפסיכוזה כוללים:
- אגיטציה – מצב של תנועות פיזיות או פעילויות מילוליות מוגברות. תסמינים של אגיטציה יכולים לכלול גם מצוקה רגשית, אי שקט או תזזיתיות.
- דלוזיות – דלוזיות הן אמונות שווא שאינן מבוססות על המציאות. אדם בעל דלוזיות לא ישנה את אמונתו גם כאשר תינתן לו הוכחה לכך שהאמונה שקרית. דוגמה לדלוזיה היא אמונה שאדם מפורסם מאוהב במטופל, למרות שהשניים בכלל לא מכירים.
- חשיבה או התנהגות לא מאורגנת – תסמינים לא מאורגנים של סכיזופרניה מתארים דיבור, כתיבה או חשיבה מבולבלים או קשים להבנה. זה יכול להקשות על המטופל לתקשר עם אחרים ולשמור על מחשבותיו מסודרות.
- הזיות – הזיות הן מצבים בהם אדם חש בדברים שאינם אמיתיים. זה יכול לכלול הזיות שמיעה, ראייה, ריח, טעם ותחושה של דברים שמרגישים אמיתיים, אבל אינם קיימים.
סימני אזהרה מוקדמים לפסיכוזה כוללים:
- קשיי ריכוז.
- ירידה בהיגיינה הכללית.
- תגובות רגשיות לא הולמות/היעדר תגובות רגשיות.
- התבדלות מאחרים.
איך מאבחנים סכיזופרניה?
כדי לקבל אבחנה על הרצף הסכיזופרני*, המטופל צריך לחוות שני תסמינים מהבאים במשך חלק משמעותי מהזמן במהלך חודש אחד לפחות. תסמינים אלה כוללים:
- דלוזיות.
- הזיות.
- דיבור לא מאורגן.
- התנהגות לא מאורגנת או קטטונית, המתארת אי שקט, חוסר תנועה ו/או תנועות חריגות.
- תסמינים שליליים, כגון ביטוי רגשי מינימלי או ללא ביטוי וחוסר מוטיבציה.
תסמינים פסיכוטיים יכולים להתבטא אצל אנשים עם סכיזופרניה כ:
- פרנויה, כמו האמונה שמרגלים אחריהם או שהם נשלטים על ידי כוחות חיצוניים.
- אמונה שאחרים יכולים לקרוא את מחשבותיהם.
- אמונה שלאירועים יומיומיים יש משמעות מיוחדת במיוחד עבורם, כמו שאדם שולח להם הודעות דרך הטלוויזיה.
- אשליות גדלות, כמו האמונה שהם בעלי חשיבות רבה, חזקים מאוד או בעלי כוחות מיוחדים.
- שמיעת רעשים או קולות שאינם קיימים, כמו שמיעת פקודות.
- מעבר מהיר מנושא לנושא בעת דיבור.
- המצאת מילים.
- דיון ברעיונות שנראים לא קשורים.
- קושי בביצוע משימות יומיומיות כגון טיפול עצמי והיגיינה.
- קושי בתכנון.
- חוויית תסמינים של קטטוניה, כולל נוקשות פיזית, תנועות חוזרות או חוסר תגובה לסביבתם.
*לצורך אבחנת סכיזופרניה נדרש משך תסמינים כולל של חצי שנה לפחות, יחד עם קריטריונים נוספים.
טיפול
ישנה חפיפה בין הטיפול בפסיכוזה לטיפול בסכיזופרניה. הטיפול החופף כולל:
- תרופות אנטי פסיכוטיות: מטרת התרופות האנטי פסיכוטיות היא לטפל בפסיכוזה, לרבות בהזיות ובדלוזיות, ולרוב ייעשה בהן שימוש בטיפול בפסיכוזה ובסכיזופרניה. ישנו מגוון די רחב של תרופות אנטי פסיכוטיות, כאשר לכל תרופה יש יתרונות וחסרונות בהקשר ליעילותה ולפרופיל תופעות הלוואי שלה. הבדיקה הגנטית של נוירופרמג'ן יכולה לסייע לרופא המטפל להחליט ולהתאים את הטיפול התרופתי הנכון ביותר עבור כל מטופל.
- פסיכותרפיה: פסיכותרפיה נמצאת בשימוש נרחב לטיפול בפסיכוזה וסכיזופרניה, והטיפול יכול להיות על בסיס אישי או קבוצתי. הטיפול עשוי לכלול בניית מיומנויות התמודדות, ניהול אורח חיים ואימון חוסן.
בסכיזופרניה משתמשים גם בטיפולים הבאים:
- טיפולים פסיכו-סוציאליים: טיפול זה משמש לצד טיפול תרופתי כדי לעזור למטופל לנהל את תסמיני המחלה ולהשתתף בפעילויות בבית הספר, בעבודה ובבית. סוג אחד של טיפול כזה הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), המסייע למטופל לשנות התנהגויות שונות על ידי זיהוי ושינוי דפוסי חשיבה.
- טיפול רב-תחומי מתואם: בתוכניות אלה, המטופל עובד יחד עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות כדי לקבוע תוכנית טיפול כוללנית. נעשה שימוש בשיטה זו לעיתים רבות בשלבים המוקדמים של סכיזופרניה. תכנית הטיפול עשויה לכלול טיפול תרופתי, פסיכותרפיה, איש מקצוע שינהל את המקרה הרפואי, תמיכה בחינוך ובתעסוקה וחינוך משפחתי.
- טיפול בסמים ואלכוהול: רבים מחולי הסכיזופרניה משתמשים בסמים ובאלכוהול. ייתכן שלחלק מהמטופלים תוצע תוכנית גמילה מותאמת.
מקור:
Very well health
https://www.verywellhealth.com/psychosis-vs-schizophrenia-5095195
בחזרה לעמוד מאמרים בנושא סכיזופרניה