הפרעה רגשית עונתית או דיכאון חורף (Seasonal Affective Disorder) היא סוג של דיכאון המקושר לעונות ספציפיות, לרוב החורף והסתיו. ישנם אנשים רבים הסובלים משינויים במצבי רוח כתוצאה מהמעבר לעונות הסתיו והחורף בהן מחשיך מוקדם וממעטים לצאת בשל מזג האוויר, אך הפרעה רגשית עונתית מוגדרת כדיכאון של ממש, שהסימפטומים שלו עשויים להיות משמעותיים ביותר. ללא טיפול מתאים עשוי הדיכאון להשפיע על התפקוד היום יומי של המטופל.
מתי בדרך כלל מתרחשת הפרעה רגשית עונתית?
ההפרעה נפוצה יותר עם בוא הסתיו ומחמירה לקראת החורף.
בדרך כלל כאשר מגיע האביב הדיכאון חולף. הערכות מדברות על כך שלאורך כ-40% מהשנה ישנו סיכון מוגבר לפתח הפרעה רגשית עונתית. יש לציין כי ישנו סוג נדיר של הפרעה אשר נקרא דיכאון קיץ, ובו ההפרעה חמורה במיוחד דווקא באביב ובקיץ וחולפת עם תחילתו של הסתיו.
מהם הסימפטומים הכלליים של הפרעה רגשית עונתית?
הפרעה רגשית עונתית מוגדרת כדיכאון ובהתאם לכך, תסמינים רבים של דיכאון מאפיינים את ההפרעה. בין היתר ניתן למנות את התסמינים הבאים:
- תחושת עצבות
- חרדה
- חשק עז לצריכת פחמימות
- תיאבון מוגבר
- עלייה במשקל
- עייפות
- תחושה של חוסר תקווה
- נטייה לבכות
- תחושה של עצבנות וחוסר שקט, קושי להישאר סטטי
- ירידה בערך העצמי
- פגיעה בריכוז
- תחושת כבדות
- איבוד עניין בפעילויות שונות ותחביבים
- איבוד עניין בתקשורת בין-אישית ומפגשים חברתיים
- עלייה במספר שעות השינה וקושי להתעורר בבוקר
- מחשבות אובדניות
מטופלים מסויימים עשויים לחוות לסירוגין תקופות בהן הם מציגים תסמינים דיכאוניים ותקופות של עלייה באנרגיה, במצב הרוח וברצון לייצר אינטראקציה חברתית. דיכאון קיץ עשוי להציג מאפיינים דומים רבים, כמו למשל חרדה, אך מציג מספר מאפיינים ייחודיים אשר שונים מאלו של ההפרעה הקלאסית:
- תיאבון מופחת
- הפרעות בשינה
- ירידה במשקל
- עשויה להתפתח התנהגות אלימה
מהו הטיפול להפרעה רגשית עונתית?
מספר טיפולים זמינים להפרעה רגשית עונתית וטיפול הבחירה מושפע מחומרת התסמינים, כאשר לעיתים יש צורך לשלב מספר טיפולים. מרבית הטיפולים לדיכאון רלוונטיים גם במקרים של הפרעה רגשית עונתית. בין הטיפולים ניתן למנות:
- פוטותרפיה – למעשה מדובר בטיפול באמצעות אור, על מנת להשפיע על הפרשת המלטונין ועל השעון הביולוגי. הטיפול כרוך בישיבה מול מכשיר הפולט אור בהיר מאוד למשך 20 דקות (או יותר) ביום. ההמלצה היא לקבל את הטיפול מיד לאחר שמתעוררים. על אף שיעילותו של הטיפול עוד נבחנת ואינה וודאית, מטופלים רבים מדווחים על שיפור בתסמינים לאחר כשבוע או שבועיים מהטיפול הראשון. על אף השיפור הצפוי בתסמינים, ההמלצה היא להמשיך בטיפול לאורך כל החורף על מנת למנוע חזרה של התסמינים.
- טיפול תרופתי – ניתן להשתמש בנוגדי דיכאון סטנדרטיים, בעיקר מעכבי קליטת סרטונין. ולבוטרין הינה התרופה היחידה המאושרת על ידי ה-FDA לטיפול בהפרעה רגשית עונתית.
- פסיכותרפיה וטיפול קוגניטיבי התנהגותי בפרט מומלצים גם כן לטיפול בהפרעה.
כיצד מושפע הטיפול בהפרעה רגשית עונתית אצל מתמודדים עם הפרעה דו קוטבית?
הפרעה דו קוטבית מעלה את הסיכון לסבול מהפרעה רגשית עונתית. במידה ומטופל סובל מהפרעה דו קוטבית יש לנקוט במשנה זהירות כאשר שוקלים טיפול בפוטותרפיה, מכיוון שאור בהיר וחזק עלול לעודד התפרצות של מאניה (התקפים המאופיינים בעלייה קיצונית ובלתי נשלטת במצב הרוח ובאנרגיה). במטופלים אלה, יש לבצע את הטיפולים תחת השגחה של צוות רפואי.
מהן הסיבות להפרעה רגשית עונתית?
הסיבה להפרעה רגשית עונתית עוד לא ברורה בוודאות אם כי לרוב ההפרעה מקושרת להפחתה בחשיפה לאור שמש בחודשי הסתיו והחורף. החשיפה המופחתת לשמש משפיעה על תפקוד אזור במוח שנקרא היפותלמוס, אשר אחראי על תפקודים שונים וביניהם:
- שעון סירקדיני – הפחתת החשיפה לאור השמש עלולה להשפיע לרעה על השעון הביולוגי של הגוף, מה שעלול להשפיע על מצב הרוח ולהוביל להתפרצות תסמיני הפרעה רגשית עונתית.
- רמות סרוטונין – הסרוטונין משפיע על התיאבון, מצב הרוח והעייפות. מחסור באור שמש עלול להוביל לירידה ברמות הסרוטונין ולהוביל להתפרצות תסמיני הפרעה רגשית עונתית.
- רמות מלטונין – המלטונין אחראי לתחושת העייפות. בחשיפה מופחתת לשמש יש הפרשה מוגברת של מלטונין מה שמביא לתסמיני העייפות של הסובלים מהפרעה רגשית עונתית.
מתי כדאי לגשת לטיפול?
יש לגשת לקבלת טיפול בכל הופעה של תסמיני דיכאון אשר המטופל מתקשה להתמודד איתם בעצמו, ובפרט במקרה של תסמינים עונתיים המגיעים בתקופות קבועות, כמו במקרה של הפרעה רגשית עונתית. במידה והאבחנה היא אכן הפרעה רגשית עונתית, עם הטיפול הנכון ניתן לחוות שיפור משמעותי בתסמינים ובחומרתם. במידה ולתחושתו של המטופל הדיכאון חמור ביותר או אם עולות בו מחשבות אובדניות, יש לגשת לקבלת טיפול רפואי במיידי.
מה ההבדל בין דיכאון מאג'ורי לבין הפרעה רגשית עונתית?
הפרעה רגשית עונתית מוגדרת כסוג של דיכאון ולמעשה ההבדל, והדגש בביצוע האבחנה, הוא על התזמון (היות והתסמינים עשויים להיות זהים). על מנת לאבחן אדם כסובל מההפרעה, יש להראות כי הוא סובל במשך מספר שנים מדיכאון המקושר לעונות ספציפיות, החורף והסתיו. הטיפול גם הוא זהה בין המצבים, כאשר במצבים של SAD ניתן להוסיף טיפול בפוטותרפיה.
בחזרה לעמוד מאמרים בנושא דיכאון