התאמת תרופות פסיכיאטריות

תרופות פסיכיאטריות הן חלק בלתי נפרד וחשוב של הטיפול בבעיות פסיכיאטריות שונות, ולרוב הן משמשות להתמודדות עם התסמינים הנובעים מהמצב הנפשי ותורמות לאיכות חיי המטופלים בהן. לצד הטוב שהן מביאות, שעיקרו האפשרות להתמודד בצורה קלה יותר, נשלטת יותר, עם ההפרעה הנפשית, ישנן גם תופעות לוואי וישנם סיכונים, כמו בכל תרופה. לכן נטילת תרופות פסיכיאטריות צריכה להתבצע תמיד תחת בקרה של איש מקצוע מוסמך.
הקושי העיקרי הוא התאמת התרופות, שמתבססת פעמים רבות על ניסוי וטעייה. התגובה הצפויה לטיפול התרופתי, כמו גם תופעות הלוואי, אומנם ידועות ממחקרים שונים, אבל הן מתייחסות לממוצע האוכלוסייה, בעוד שבפועל אנשים שונים זה מזה בתגובתם לטיפול או בסבילות לתופעות הלוואי השונות. לכן דרך הניסוי והטעייה, באופן טבעי, עלולה להאריך את הטיפול, והאדם עלול לחוות את תופעות הלוואי תקופה ממושכת.
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון הוא האפשרות ל'התנגשות' בין תרופות: נטילה של יותר מתרופה אחת בו־זמנית עשויה להשפיע על הנוטל אותן בדרך כזו או אחרת, וגם כאן לעיתים מדובר על תהליך של ניסוי וטעייה, שוב – בשל ההבדל בין אדם אחד לאחר, השוני בתגובה שלו לשילוב בין התרופות לעומת כלל האוכלוסייה ועוד ועוד. אלו דברים שכל רופא לוקח בחשבון בעת שהוא ממליץ על נטילת תרופות באשר הן – וגם כאשר מדובר על תרופות פסיכיאטריות. את כל אלו חשוב לקחת בחשבון.

תרופות פסיכאטריות – תופעות לוואי והתנגשויות

עוד לפני שנסביר לכם את היתרונות והחשיבות של בדיקה גנטית להתאמת תרופות פסיכיאטריות, חשוב להבין מהם הבירורים הנדרשים טרם התאמת תרופה ותחילת השימוש בה. הבדיקה הראשונית שרוב האנשים מבצעים היא לגבי תופעות הלוואי, כמו גם האוכלוסיות שבהן נדרשת זהירות במתן התרופה או שעבורן תרופות פסיכיאטריות עלולות להיות אף מסוכנות: אנשים הסובלים ממחלות כרוניות שונות, נשים בהיריון וכן הלאה.
חשש מרכזי, כפי שכבר רמזנו, הוא שהתרופה "תתנגש" עם תרופה אחרת. הדבר עלול לקרות כאשר שתי תרופות שניתנות במקביל פועלות על אותם קולטנים או קולטנים דומים, מה שמגביר או מחליש את האפקט של התרופה. באינטרקציה שכזו, המכונה "תגובה פרמקודינמית", הסכנות נעות בין פעילות יתר של התרופה הטומנת בחובה נזקים פוטנציאליים לבין חוסר יעילות מוחלט שלה.
תגובה בין תרופתית אחרת היא "תגובה פרמקוקינטית". במסגרת זו, בוחנים את האופן שבו הגוף משפיע על המטבוליזם של התרופה, כולל תהליכי הפיזור, הפירוק וההפרשה שלה. תיתכן השפעה של תרופה מסוימת על אחד מהתהליכים הקשורים לתרופה נוספת שהאדם נוטל, וגם כאן רשימת ההשפעות השליליות של התגובות הבין תרופתיות עלולה להיות ארוכה.
התנגשות פוטנציאלית אחרת, שרבים באוכלוסייה אינם מודעים לה, היא בין תרופות לבין משקאות ומזונות. כך למשל ייתכן מצב בו מזון מסוים יביא להפחתה בכמות אחד האנזימים בגוף, שאחראי על פירוק התרופות, ולכן התרופה עלולה להגיע לרמות גבוהות ומסכנות חיים בגוף. לעיתים התרופות "מתחרות" עם המאכלים והמשקאות על אותם אנזימים, מה שעלול לשבש את מגנון הפירוק והפעילות שלהן ולגרום לנזקים שונים.

בדיקת התאמת תרופות שמשנה את חוקי המשחק

בתרחיש המקובל הרופא הפסיכיאטר מתאים את התרופות לאחר הערכה מלאה של המטופל, שכוללת אבחון ההפרעה, היסטוריה רפואית, מחלות רקע ומגוון התרופות שהמטופל לוקח. הרופא יתבסס על הניסיון הרפואי שלו ועל הנחיות רשמיות בהתאמת הטיפול התרופתי. וברוב המקרים זה מספיק ואכן, בניגוד לחשיבה המקובלת, שיעורי ההצלחה בטיפול תרופתי בפסיכיאטריה טובים יחסית. ועדיין, כתוצאה מההטרוגניות הקיימת בתגובה לטיפול התרופתי יש אחוז לא מבוטל של מטופלים שלא יגיבו לטיפול, אחרים שההקלה תהיה מינימלית בלבד – וכאלו שעבורם תופעות הלוואי יהיו בלתי נסבלות, עד כדי הפסקה של הטיפול.
החדשות הטובות הן שבשנים האחרונות נכנסה טכנולוגיה חדשה לתמונה, וזו תורמת לשיפור בהתאמת הטיפול התרופתי, כולל הפחתת הסיכונים הנובעים מאינטרקציה בין תרופות ולמחלות רקע. נוירופרמג'ן (Neuropharmagen) היא בדיקה גנטית לתרופות פסיכיאטריות, פרי פיתוחה של חברת AB-Biotics.

הבדיקה, המשווקת בישראל על ידי חברת כצט, מספקת מידע פרמקוגנטי עבור 59 תרופות בתחום הפסיכיאטריה. אלו הן התרופות שלגביהן יש מספיק נתונים גנטיים ברמת הוכחה מספקת. יש לציין כי כלי האבחון גמיש ועשוי להתעדכן בהתאם למחקרים חדשים.

יעילות גבוהה במיוחד

באמצעות הבדיקה ניתן לאתר שונויות גנטיות ב־DNA, ובכך ללמוד שלושה דברים:

  1. מה הן התרופות שעשויות להיות יעילות במיוחד עבור אדם מסוים, בהתאם לנתונים הגנטיים שלו. הידע הזה מגדיל את הסיכויים להתמודדות מהירה ויעילה עם הבעיה ועשוי לחסוך זמן רב
  2. איתור התרופות שיש בהן סיכון גבוה יותר לתופעות לוואי, כך שניתן להימנע מהשימוש בהן
  3. הערכת הפרופיל המטבולי של האדם בנוגע לתרופות, לצורך התאמת מינון בטוח ויעיל
    נוסף על כך, הפלטפורמה פורצת הדרך מאפשרת לרופא להכניס פרטים נוספים, כגון גיל, מין, מחלות רקע, תוספי תזונה ו/או תרופות שהנבדקים לוקחים, ולקבל דו"ח שכולל גם אינטרקציות בין תרופתיות ולמחלות רקע.

ברמה הכללית, בדיקה להתאמת תרופות פסיכיאטריות על בסיס הגנטיקה של המטופל מאפשרת לגורם המטפל לאתר את התרופות המתאימות יותר לאדם מסוים ולהגדיר את אופן נטילתן, ומכאן שהתאמת הטיפול התרופתי למחלות הנפש נעשית יעילה ובטוחה פי כמה. כך למשל, במחקר שנערך נמצא כי הבדיקה הביאה להפחתת מספרם של המטופלים הלא מיוצבים הסובלים מדיכאון, מחרדות, מהפרעות פסיכוטיות או מבי-פולאריות (מאניה דפרסיה) בשיעור של 40%. במחקר אחר נמצא כי הסיכוי לתגובה היה פי שניים בקרב חולים בדיכאון מאג'ורי, להם הותאמו התרופות באמצעות השימוש בבדיקה, ביחס לחולים שהתרופות הותאמו להם על ידי הפסיכיאטר בדרך המקובלת. שיפור זה לווה בירידה משמעותית בעומס תופעות הלוואי.

במחקר שנערך בקרב ילדים ובני נוער, שטופלו בהתאם להמלצות בדיקת נוירופרמג'ן, הבדיקה תרמה לשיפור קליני בקרב כל המטופלים כמעט, לירידה במספר המטופלים הנוטלים שילוב של תרופות ולירידה בדיווח עצמי על תופעות לוואי.
הבדיקה מיועדת לכל המטופלים שנוטלים תרופות פסיכיאטריות, כולל תרופות נגד דיכאון, חרדה, מאניה דפרסיה וסכיזופרניה, אשר סובלים מתופעות לוואי משמעותיות או מחוסר הצלחה בטיפולים שהם מקבלים. היא מתאימה במיוחד לאנשים הסובלים מדיכאון קליני ושאינם מגיבים לטיפול התרופתי.

איך מבצעים את הבדיקה?

ביצוע הבדיקה פשוט בכל קנה מידה. הבדיקה מבוססת על דגימת רוק שנלקחת באמצעות מטוש, מחלל הפה. בניגוד לבדיקות אחרות, את התהליך כולו ניתן לבצע בבית, מבלי להגיע למרפאה או לקופת החולים.
השלב הראשון הוא קבלת הפניה מפסיכיאטר. הבדיקה עצמה נעשית בתוך דקות ספורות, וההוראות הספציפיות והבסיסיות למדי מפורטות בערכה ומוצגות גם בסרטון הדרכה. הבדיקה אינה דורשת היערכות מיוחדת, אם כי בחצי השעה שלפניה על האדם הנבדק להימנע מפעולות דוגמת אכילה, שתייה ועישון. מכיוון שהתוצאות של בדיקת התאמה בין תרופות מחייבות ניתוח על ידי מומחה לתחום, הן מועברות לגנטיקאי במעבדת AB-Biotics, ולאחר מכן לרופא המפנה. ניתוח התוצאות וקבלת התשובה, בתוכנה הייעודית של הרופא המטפל, נעשים בתוך שלושה שבועות לכל היותר מיום שליחת הדגימה למעבדה.

בחזרה לעמוד מאמרים בנושא סכיזופרניה

לדלג לתוכן הראשימפת אתר