חברת התרופות כצט (CTS) בשיתוף חברת הביו-טכנולוגיה הספרדית AB-Biotics משווקת בישראל את נוירופרמג'ן (Neuropharmgen®) בדיקה פרמקו-גנטית, חדשנית ופורצת דרך, להתאמת טיפול תרופתי פסיכיאטרי, המספקת לפסיכיאטר המלצות טיפוליות על בסיס הגנטיקה של המטופל, לתרופות המתאימות והמינונים המתאימים, בפלטפורמה אינטרנטית ברורה וידידותית למשתמש תוך שמירה על כללי חסיון רפואי.
מהי פרמקוגנטיקה?
תחום המחקר המדעי אשר עוסק בחקר השונויות הגנטיות המשפיעות על תגובת המטופל לתרופות מוכר בשם פרמקוגנטיקה.
בעבר, היה מקובל להניח כי יעילותו של טיפול תרופתי נקבעת בעיקר ע"י גורמים שונים במצבו הבריאותי של האדם כגון משקל, גיל ותזונה. אולם, מאז השלמת פרויקט הגנום האנושי בשנת 2001, הודגם כי חלק מהשונויות ברצפי הדנ"א, שקיימות באופן טבעי בכל אדם (1% שהופך כל אחד מאתנו לשונה), משפיעות על מידת התגובה של הפרט לתרופות מסוימות, ועל נטייתו של המטופל לסבול מתופעות לוואי לתרופות אלו.
מהי בדיקת נוירופרמג'ן?
יתרונות בדיקת נוירופרמג'ן
בדיקת נוירופרמג’ן מזהה מספר שונויות הקיימות באופן טבעי בדנ"א. באמצעות אלגוריתם ייחודי המסייע לחזות יעילות של תרופה ומינון מתאים למטופל וכמו גם לקבוע האם המטופל נמצא בסיכון מוגבר מהממוצע לסבול מתופעות לוואי לטיפולים התרופתיים הקיימים.
מגוון התרופות שההתאמה אליהן נבחנת הוא רחב וכולל: נוגדי דיכאון, נוגדי חרדה, אנטי-פסיכוטיות, מייצבות מצב רוח ואחרות.
המידע המתקבל כולל סדרה של המלצות וקווים מנחים, המבוססים על נתוני הרישום של התרופות ב-FDA, הנחיות פרמקוגנטיות רשמיות (CPIC) ומחקרים קליניים. מידע זה משמש כלי עזר לפסיכיאטר להתאמת הטיפול התרופתי.
התועלת הקלינית של בדיקת נוירופרמג'ן נבחנה בקרב חולים בדיכאון בשני מחקרים אקראיים ומבוקרים, אחד כפול סמיות והשני חד-סמיות, מול טיפול כרגיל (Treatment As Usual). בשני המחקרים הודגם כי קיימת תועלת קלינית משמעותית ויתרון בשימוש בתוצאות הבדיקה, הן מבחינת הסיכוי לתגובה לטיפול התרופתי והן מבחינת שיפור הסבילות לתופעות הלוואי.
שיטת האבחון של נוירופרמג'ן
לצורך הבדיקה תילקח דגימת רוק מהנבדק/ת באמצעות מטוש.
הדגימה תישלח למעבדה, שם יבודד הדנ"א שיופק מהרוק.
כ-90 שונויות גנטיות, ב- 25 גנים, יבחנו במספר שיטות.
בהתבסס על המידע שיתקבל, יופק דו"ח על ידי גנטיקאי שישלח לרופא, על מנת לסייע לו לבצע התאמה פרטנית ומושכלת יותר של הטיפול התרופתי למטופל.
הדו"ח יספק מידע ,אשר במידת הצורך, יסייע לרופא גם בשיקולים הנוגעים למינון הטיפול התרופתי על מנת להפחית את הסיכון להיארעות של תופעות לוואי.
התוצאות מתקבלות עד כשלושה שבועות משליחת הדגימה למעבדה.
למי מתאימה הבדיקה?
הבדיקה מתאימה לכל מי שנוטל תרופות פסיכיאטריות ואינו מגיב לטיפול בצורה מיטבית או סובל מתופעות לוואי, כולל מי שסובל מהפרעות פסיכיאטריות כדוגמת דיכאון, חרדה, סכיזופרניה ומניה-דיפרסיה. עם זאת, התועלת הקלינית הגבוהה ביותר בשימוש בבדיקה נמצאה עבור חולים בדיכאון קליני שנכשלו ב-3-1 קווים טיפוליים באפיזודה הנוכחית.