דיכאון יכול להשפיע על גברים ונשים בצורה שונה, וכאשר דיכאון מתרחש אצל גברים הוא עשוי להיות מוסווה על ידי התנהגות שונה מהמקובל בספרות הרפואית. דיכאון בקרב גברים אינו מאובחן במקרים רבים מכיוון שגברים נוטים שלא לפנות לטיפול כאשר הם חשים תסמינים של דיכאון, ובנוסף תסמיני הדיכאון אצל גברים עשויים להתבטא באופן שונה וכך להקשות על האבחון. דיכאון יכול להיות בעל השלכות הרסניות כאשר הוא אינו מטופל, וחשוב לדעת שדיכאון גברי לרוב משתפר עם הטיפול.
מהו דכאון?
דיכאון הוא מצב בריאותי נפשי חמור המשפיע על האופן בו אדם מרגיש, חושב ומתמודד עם פעילויות יומיומיות. דיכאון עשוי להתבטא בתחושות של עצב, עצבנות, ריקנות ואובדן הנאה או עניין בדברים שבעבר גרמו להנאה. למרות שלפעמים זה נורמלי להרגיש דכדוך, במידה ותחושות אלו קיימות במשך שבועיים או יותר, ייתכן והאדם סובל מדיכאון.
לפי הספרות, על מנת להגיע לאבחנה של דיכאון, האדם חייב לחוות חמישה או יותר מהתסמינים הבאים במהלך תקופה של שבועיים, כאשר לפחות אחד מהתסמינים צריך להיות מצב רוח מדוכא או אובדן עניין או הנאה:
- מצב רוח מדוכא במשך רוב היום, כמעט בכל יום.
- ירידה ניכרת בעניין או בהנאה מרוב הפעילויות.
- ירידה משמעותית במשקל ללא דיאטה, או שינויים קיצוניים בתיאבון.
- האטה של המחשבה והפחתת התנועה הפיזית, אשר ניתנים לצפייה גם על ידי אחרים.
- עייפות או תחושת חוסר אנרגיה.
- הרגשה של חוסר ערך או אשמה מוגזמת כמעט בכל יום.
- ירידה ביכולת לחשוב ולהתרכז, או חוסר החלטיות, כמעט בכל יום.
- מחשבות חוזרות על מוות, מחשבות אובדניות חוזרות ונשנות ללא תוכנית ספציפית, ניסיון התאבדות או תוכנית ספציפית להתאבדות.
כדי לקבל אבחנה של דיכאון, תסמינים אלו חייבים לגרום לאדם למצוקה או פגיעה משמעותית בתחומי תפקוד חברתיים, תעסוקתיים ואחרים. במידה והתסמינים הם תוצאה של שימוש בסמים או מצב רפואי אחר, המצב לא יאובחן כדיכאון.
אילו תסמינים מופיעים אצל גברים הסובלים מדכאון?
בדומה לנשים הסובלות מדיכאון, גברים עשויים לחוות את הסימנים המוכרים של המחלה שהוזכרו לעיל. התנהגויות אחרות אצל גברים שיכולות להיות סימנים לדיכאון, אך אינן מוכרות ככאלה בקרב האוכלוסייה, עשויות לכלול:
- תסמינים גופניים, כגון כאבי ראש, לחצים בחזה, בעיות עיכול וכאבים כלליים.
- חוסר יכולת להתרכז או בעיות זיכרון.
- בעיות שינה, בדרך כלל קושי להירדם.
- שימוש מוגבר באלכוהול או בסמים.
- התנהגות אלימה או פוגענית, צורך בשליטה במערכות יחסים.
- עצבנות, כעס מוגבר או תוקפנות.
- התנהגות מסוכנת, כגון נהיגה פזיזה.
- מחשבות אובדניות.
- התרחקות רגשית מחברים, משפחה ועמיתים.
- חוסר תקווה.
- חוסר עניין במשפחה, בקהילה, בתחביבים ובעבודה.
- חוסר חשק מיני.
מכיוון שהתנהגויות אלו עשויות להוות סימנים של בעיות נפשיות אחרות, או עשויות להיות קשורות למצבים רפואיים, עזרה מקצועית היא המפתח לאבחנה מדויקת וטיפול מתאים.
עד כמה דיכאון גברי נפוץ?
ההערכות הן שהשכיחות של דיכאון בקרב גברים עומדת על כ-6 אחוזים מהאוכלוסייה, לעומת נשים אצלן ההערכות עומדות על כ-10 אחוזים. חשוב לציין כי בעקבות העובדה שדיכאון מאובחן בחסר אצל גברים, יתכן וההערכות אינן מדויקות ואחוז הגברים הסובלים מדיכאון גבוה יותר.
מה עלול לגרום לדיכאון אצל גברים?
דיכאון יכול להיגרם על ידי מגוון רחב של גורמים, ולכל אדם יש אוסף ייחודי של נסיבות שעלולות להוביל אותו לפתח דיכאון.
אצל אנשים מסוימים, אירועי חיים מאתגרים כמו מוות של בן משפחה, התמודדות עם אבטלה, התעללות או מתח בעבודה עלולים לגרום לדיכאון. גם בדידות עלולה להגביר את הסיכון לפתח דיכאון, ואכן בעת מגפת הקורונה נרשמה עלייה בכמות האנשים שהתלוננו על תסמינים של דיכאון בעקבות הבדידות שנכפתה עליהם.
לפעמים אנשים יכולים לפתח דיכאון ללא סיבה ברורה, וחשוב להבין כי גם ללא גורם סיכון ברור קיימת אפשרות לפתח דיכאון.
האם גברים מתמודדים עם דיכאון באופן שונה מנשים?
ככלל, נשים נוטות לדבר יותר על הרגשות שלהן מאשר גברים, ומתביישות פחות להודות שהן נמצאות במצוקה נפשית. גברים לעומת זאת סובלים לעיתים מבושה על כך שהם סובלים מתסמינים נפשיים, ומתקשים להתמודד עם הסטיגמה הנלווה למצוקות נפשיות. פעמים רבות גברים מרגישים בנוח לדבר על תסמינים גופניים יותר מאשר על תסמינים נפשיים, לעומת נשים שנוטות יותר לשתף בתסמינים אלו.
הבדל בולט בהתמודדות עם דיכאון בין נשים לגברים הוא נושא האובדנות. למרות שנשים מנסות להתאבד לעיתים קרובות יותר מגברים, גברים נוטים יותר להצליח להתאבד. ישנם פי 4 יותר ניסיונות אובדניים בקרב נשים, אך גברים מצליחים להתאבד פי 4 מאשר נשים. ניתן להסביר עובדה זו בעקבות העובדה שגברים נוטים להיות יותר אימפולסיביים בעקבות מחשבות אובדניות, ובנוסף נוטים שלא לשתף את סביבתם בקשיים רגשיים.
איך ניתן לטפל בדיכאון?
דיכאון מטופל לרוב באמצעות טיפול בשיחות, תרופות או שילוב שלהן יחד. גברים רבים מתחילים טיפול במקרים מתונים של דיכאון על ידי קביעת תור למטפל בשיחות (פסיכותרפיסט). משם, המטפל עשוי להציע סוגי טיפול ספציפיים, כגון:
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT).
- טיפול בין אישי.
- טיפול בפתרון בעיות.
- טיפול פסיכודינמי.
עם זאת, ניתן לרשום תרופות מיד כדי להקל על חלק מהתסמינים הפיזיים, הנפשיים, הרגשיים וההתנהגותיים של דיכאון. שימוש בתרופות להקלה מידית נעשה גם במקרים של מחשבות אובדניות.
תרופות נוגדות דיכאון משמשות בדרך כלל לטיפול בדיכאון. עם זאת, איש מקצוע בתחום בריאות הנפש עשוי להציע גם תרופות אחרות, מכיוון שכל אדם עשוי להגיב באופן שונה לתרופות הקיימות בשוק, ולעתים יהיה צורך בכמה מפגשים עד להשגת איזון תרופתי. ההבדל בתגובה של אנשים לאותה תרופה עשוי להיגרם מגורמים כמו משקל, גיל ומין, אך מושפע גם מגורמים גנטיים המשתנים בין בני אדם. כיום ניתן לבצע בדיקות מתקדמות, כדוגמת נוירופרמג'ן (Neuropharmgen), על מנת להתאים תרופות פסיכיאטריות למטופלים לפי הקוד הגנטי הייחודי שלהם, וכך למצוא את הטיפול היעיל ביותר. יש לקחת בחשבון שלעיתים קרובות תרופות אלו נזקקות למספר שבועות עד חודשים עד שהן גורמות לשיפור באופן שבו האדם מרגיש, ולכן יש צורך להתאזר בסבלנות ולהמשיך ליטול את התרופות.
האם יש דרכים להתמודדות עצמית עם דיכאון?
בנוסף לטיפול על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, רצוי ללמוד מיומנויות התמודדות בריאות כגון:
- הצבת מטרות, הגדרת יעדים ריאליים ותיעדוף משימות.
- חיפוש תמיכה רגשית ממשפחה או חברים. לימוד של אסטרטגיות ליצירת קשרים חברתיים.
- פיתוח דרכי התמודדות כגון מדיטציה ומיינדפולנס, ופיתוח מיומנויות לפתרון בעיות.
- דחיית קבלת החלטות חשובות, כמו החלפת מקום עבודה, עד שתסמיני הדיכאון ישתפרו.
- עיסוק בפעילויות הגורמות להנאה בדרך כלל, כדוגמת משחקי כדור או תחביבים אחרים.
- שמירה על אורח חיים בריא, כולל אכילה בריאה ופעילות גופנית סדירה, כדי לעזור לקדם בריאות נפשית טובה יותר.
איך ניתן לעזור לגבר עם דיכאון?
במידה וחבר או בן משפחה נראים כמי שסובלים מדיכאון, ניתן להציע להם עזרה ותמיכה. יש גברים שמתקשים לשתף את הרגשות שלהם, אבל ניתן לעזור להם על ידי התחלת שיחה והתעניינות בשלומם, וכך לגרום להם תחושה של מרחב פתוח לשיתוף.
לפעמים גברים עם דיכאון עשויים להרגיש שהם לא יכולים לבקש עזרה כי מדובר בפעולה 'לא גברית'. במצב כזה, הדבר הטוב ביותר שאפשר לעשות הוא להזכיר להם שדיכאון הוא מצב בריאותי נפשי רציני אך נפוץ שכנראה לא ישתפר מעצמו.
מקורות
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/male-depression/art-20046216
https://www.healthdirect.gov.au/depression-in-men